tiistai 21. helmikuuta 2012

Ilouutinen, pääsiäispaniikki ja hillitöntä pakkaamista - Kettulan kirjasto remontoitiin



Ilouutinen tammikuussa

”Kettulan kirjasto remontoidaan kesällä”, kertoi kaupungin rakennusmestari tammikuussa 2010. Tilakeskus halusi uusia kirjaston lattian, sillä se oli rakentamisvuonna 1967 kiinnitetty asbestinsekaisella liimalla. Samalla remontoitaisiin pikkuruinen keittiö ja kirjasto ostaisi uusia kalusteita. Niistä puolet oli kuluneita alkuperäisiä, puolet sekalaisia käytettyjä muista kirjastoista.

Tämä oli ensimmäinen remontti Kettulan kirjastossa. Se toimii Kettulan koulun ja neuvolan kyljessä pohjoisen Kuopion ainoana kirjastona.

Pääkirjastolaiset tekivät suunnitelman ajanmukaisesta kalustuksesta. Lasten- ja nuortenosasto siirtyi perimmäiseksi, lehtienlukupöytä muutti keskelle salia ja nettimikro vastapäätä lainaustiskiä. Mittailin hyllyjä työkavereideni harjoittelija Anne Mattilan ja kirjastovirkailija Kaarina Korhonen-Heiskasen kanssa. Anne harrastaa sisustamista, Kaarina vastaa Kurkimäen kirjastosta ja on kokenut sen remontin.

Rakennusmestari toi esitteet lattiasta, keittiön kaapeista ja kaakeleista. Valitsin Kaarinan ja Annen kanssa sinisen lattian kysyttyämme siivoojan sekä ISS:n ja kaupungin siivoustyönjohtajan mielipidettä. Se sopii sinisiin Artekin lastenpöytiin vuodelta 1967. Työkaverit antoivat minun valita keittiön kaakelit. Pidin oranssista, joka antaisi lämpöä ikkunattomaan keittiöön.



Kilpailutus ja pääsiäispaniikki

Hyllytarjous täytyi kilpailuttaa kansallisella tasolla. Odotimme viikkoja, koska IS-Hankinta Oy laittaa tarjouspyynnön nettiin. Jännitimme, miten aikataulun käy. Asbestiremontti piti toteuttaa heinäkuussa, jolloin koululaiset eivät parveilisi työmaalla.

Toukokuussa hyllyt tilattiin BTJ:ltä (Bibliotekstjänst eli kirjastopalvelu) tanskalaiselta tehtaalta. Ehtivätkö tanskalaiset valmistaa kirjahyllyt ennen kesälomaansa? Juuttuvatko hyllyt satamaan kuten tositarinassa? Jos hyllyt viivästyvät, mihin tavarat siirretään ennen koulun alkua? Rehtori oli höylisti luvannut, että irtaimiston saa siirtää koululle sen loman ajaksi. Etukäteenhän ei kannata huolehtia…

Poistimme kirjoja, sillä hyllyjä oli tulossa vähemmän kuin aiemmin. Työasioita ei pitäisi ajatella vapaa-ajalla, mutta pääsiäisenä mieleeni iski paniikki. Emme ehdi poistaa tarpeeksi! Paniikki liukeni, kun Kettulaan saatiin apua. Sirkka Juvonen Puijonlaakson kirjastosta poisti aineistoa melkein koko toukokuun. Myös Sinikka Happonen ja Maarit Tiilikainen pääkirjastosta osallistuivat karsimiseen.

Aiemmin Kettulasta oli poistettu tuoreen aineiston tieltä tiedoiltaan vanhentuneita, käytössä kulahtaneita ja kolmeen vuoteen lainaamattomia niteitä. Nyt seula tihennettiin kahteen vuoteen. Lisäksi Sirkka selasi sankarillisesti koko aineiston tarkistaen sen kunnon ja siisteyden. Pääkirjaston vahtimestarit kuljettivat poistetut kirjat pääkirjastoon odottamaan vuotuista syysmyyntiä.



Hillitöntä pakkaamista

Anne Mattilan harjoittelu päättyi keväällä. Työvoima- ja elinkeinotoimisto ehdotti Kettulan kirjastoon harjoittelijaksi Lasse Hartikaista. Arvelin Kaarinan kanssa, että hän pärjäisi remontin pyörteissä, ja Lasse oli samaa mieltä. Kettulassa pitää hallita aakkoset ja kirjaston luokitus sekä atk:ta ja mielellään harrastaa lukemista vapaa-ajalla.

Iloitsin remontista, mutta sen suunnittelu asiakaspalvelun, aineistonvalinnan, kaupunginkirjaston uusien nettisivujen neuvonnan ja muun työn ohella oli raskasta. Pahimmalta tuntui purkaa palvelut. Asiakkaat riemastuivat remontista, joskin surivat, etteivät pääse lähikirjastoon kesällä.

Kirjasto oli suljettuna 13.6. – 14.8. Aineistoa sai palauttaa kaupunginkirjaston muihin toimipisteisiin kuten tavallisesti. Viikon pikalainat lainattiin Puijonlaaksosta ja uutuudet pääkirjastosta sekä Särkiniemestä. Lasten kiertävä DVD-kokoelma lähti etuajassa Kurkimäkeen, sanomalehtien tulo keskeytettiin.

Kun Kettulan kirjasto suljettiin, alkoi hillitön pakkaaminen. Siihen saatiin taas apua, mm. Jouni Nykänen autokirjastosta ja työelämään kuntoutuja. Pääkirjaston vahtimestarit toivat pahvilaatikoita, joihin noin 11 000 kirjaa, äänikirjaa, cd-levyä ja lehteä pakattiin tietyssä järjestyksessä. Laatikoihin kirjoitettiin aineistolaji, kirjaluokka ja aakkosten väli. Suurimpien kirjaluokkien laatikot numeroitiin. Kahdessa ja puolessa päivässä aineisto pakattiin ja siirrettiin koululle! Kantavana voimana toimi Lasse Hartikainen, joka nokkakärryillä roudasi painavia laatikoita.

Sitten siirrettiin huonekalut ja toimistotarvikkeet sekä neuvoteltiin vielä kerran rakennusmestarin ja urakoitsijan työnjohtajan kanssa. Kun olin viimeisenä poistumassa tyhjyyttä kaikuvasta kirjastosta, muistin, että siivouskomerossa oli tavaraa. Minuuttia ennen kesäloman alkua kannoin koululle imurin.



Vessanpytyt puuttuvat, keittiöstä jäljellä seinät

Lomalla laiskottelin, joskin sitä vähän häiritsi kattoremontti…  Kesäloman viimeisenä päivänä kävin kirjastossa kurkistamassa, onko remontti niin pitkällä, että hyllyjen asentaja voi seuraavana aamuna ajaa Kuopioon. Oli!!! Lattia oli kiinnitetty ja seinät maalattu. Kirjasto näytti valtavalta sinivalkealta Suomen lipulta. Muu olikin vähemmän valmista. Mm. vessanpytyt puuttuivat ja keittiöstä oli jäljellä seinät. Onneksi saimme käyttää rakennuksen muita vessoja ja keittiötä.

Hyllyjen asentaja tuli etuajassa ja hyllypaketit odottivat avaamista sovittuna hetkenä. Asentaja pystytti kirjahyllyt rivakasti urakalla kirjastolaisten avustamana kolmessa päivässä. Sitten hyllyjä täyttämään! Saimme taas mukaan mm. Jouni Nykäsen. Aineisto ladottiin paikoilleen piirtämäni ja työkavereiden hyväksymän kartan mukaan.

Kaiken keskellä remontti jatkui. Kaupungin rakennusmestari kävi kiivaimmassa vaiheessa elokuussa kirjastossa lähes päivittäin. Hän antoi minulle valtuudet työnjohtoon: ”Saat sanoa, mitä tehdään.” Niinpä soitin paikalle ammattilaisia sitä mukaa kun kunkin osuus eteni ja suunnittelin yksityiskohtia heidän ja työkavereiden kanssa. Se oli hauskaa.



Ihana lattia, avaraa, siistiä!

Maanantaina 15.8. klo 13 Kettulan kirjaston ulko-oven luona odotti kolme ihmistä.
”Ihana lattia! Täällä on valoisaa ja selkeää! Olette saaneet lisää tilaa”, huudahtelivat asiakkaat. ”Siistiä!” kiittelivät koululaiset tullessaan kirjastoon pitkin viikkoa luokittain. ”Mä luulin, että mä olin tullut linnaan, kun täällä oli niin hienoa”, kertoi pikkutyttö. Erään aikuisen mielestä kirjasto oli ennen kodikkaampi. Muutama ihminen valitti, että aineisto on vaihtanut paikkaa, mutta henkilökunta pyrkii esittelemään kirjastoa.

Todellisuudessa tilaa ei ole tullut lisää, vaan hyllyjä on vähennetty ja madallettu ja käytäviä levennetty. Avaruutta tuovat myös vaaleat kirjahyllyt ja puhtaan valkeat seinät sekä katto. Remontin viimeistely jatkui talvella, ja joulun alla saapuivat lukemaan kutsuvat punaiset nojatuolit.

Täällä käydään etenkin Kettulasta, Inkilänmäeltä, Rahusenkankaalta ja Päivärannasta mutta myös Kelloniemestä ja Männistöstä. Satunnaiset kävijät paikallistavat Kettulan kirjaston aineiston netistä. Toivottavasti tulevat Pihlajalaaksonkin asukkaat viihtyvät lähikirjastossaan.



Tervetuloa uusittuun kirjastoon!                                         

Terhi Anttila
Kettulan kirjaston johtaja

12 kommenttia:

  1. Oli joskus minun lähikirjasto ja hyvä, että on vielä olemassa ja vieläpä uusittuna! Onnea ja työniloa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja tervetuloa Kettulaan!
      Kaarina, Ville, Miika ja Terhi

      Poista
  2. Minä sain Kettulasta ensimmäisen kirjastokorttini 5-vuotiaana vuonna 1968. Korttini numero oli 982. Hyviä muistoja Kettulan kirjastosta monelta vuodelta :) Hyvä, ettei Kettulalle ole käynyt samoin kuin muille lähikirjastoille! Onnea uusittuun kirjastoon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja tervetuloa tutustumaan!
      Terhi Anttila

      Poista
  3. Hienoa, että vielä lähikirjastoja remontoidaan! Onnea uuteen vanhaan kirjastoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Kaarina, Ville, Terhi ja Miika

      Poista
  4. Aivan ihana remonttikertomus! Työniloa Kettulaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja tervetuloa tutustumaan!
      Terhi Anttila

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Kiitos!
      Kaarina, Ville, Miika ja Terhi

      Poista
  6. Kiitos, ihana Terhi ja kumppanit! Palvelu Kettulan kirjastossa on huippuluokkaa! Menetämme paljon! Ilouutinen kääntyy pian suru-uutiseksi. :(

    VastaaPoista
  7. Jatkoa edelliseen: Toki tietenkin kovasti toivon, että saisimme sittenkin pitää vastaremontoidun mahtavan kirjastomme...

    VastaaPoista