tiistai 15. helmikuuta 2011

Mystinen muistilappu




Eräänä hämäränä aamuna erään kirjaston tiskiltä löytyy merkillinen muistilappu.  Kuka sen on kirjoittanut ja miten se on tiskille joutunut? Millainen kirjoittaja on ja mikä on hänen ammattinsa?  Aamukahvin aikaan mysteeriä pohtii koko kirjaston väki, ja tiedonhaun ja ongelmanratkaisun ammattilaiset löytävät monta vaihtoehtoa lapun laatijaksi.  Yhtä mieltä ollaan vain siitä, että henkilö on hajamielinen.  Mutta löytyykö henkilön oikea ammatti, lopullinen totuus?  Mahtoiko lapun kadottaja todellakin unohtaa kaiken ja lähteä paljain jaloin ja ilman avaimia töihin?  Tutkiskele ehdotettuja vaihtoehtoja ja valitse mielestäsi oikea, tai lunttaa alta oikea vastaus perusteluineen.

Muistilapun kirjoittaja on

1.  lastentarhanopettaja

2.  putkimies

3.  minkä hyvänsä pankin pääekonomisti

4.  vanginvartija

5.  psykiatri

6.  
a.  ympäristötietoinen, hyvin hajamielinen lastenkirjastonhoitaja, joka muiden töidensä ohella valmistelee satutuntia
b.  hyvin köyhän kirjaston hyvin hajamielinen lastenkirjastonhoitaja, joka muiden töidensä ohella valmistelee satutuntia   


Tehtävän ratkaisu:

1.  lastentarhanopettaja: ei, hänellä kaikki tämä olisi jo työpaikalla
2.  putkimies: ei, käyttää töissä harvoin kruunua
3.  minkä hyvänsä pankin pääekonomisti: toivottavasti ei
4.  vanginvartija: ei, työmaan avaimet varmaankin ovat ja pysyvät siellä
5.  psykiatri: ei (kai)

6. a. ja b. lastenkirjastonhoitaja: kyllä! molemmat vaihtoehdot hyväksytään:

a. ympäristötietoinen, koska lapussa lukee TUO KOTOA eikä OSTA.  Ympäristötietoinen kierrättää ja käyttää vanhan uudestaan.  Hyvin hajamielinen kyllä, koska onnistui kadottamaan  muistilappunsakin ja todennäköisesti tuli töihin paljain jaloin, ilman avaimia, kananmuna suussa, sininen yöpuku päällä ja kruunu päässä.  Muistitikku viittaa siihen, että työmaan asiat siirtyvät sujuvasti kotikoneelle ja sitten taas takaisin lähtö- vai pitäisikö sanoa tulopisteeseen.  Tulo viittaa tässä tilipussiin.

b. on oikein, jos valitaan näkökulmaksi kirjastotyölle annetut resurssit ja työntekijöiden niin sanotun kutsumuksen vaikutus työasioiden siirtymiseen vapaa-ajalle ja tilipussin paksuuteen.

Maikki

1 kommentti:

  1. Hajamielisyys lienee monien ammattitauti tai persoonahäiriö.

    nimimerkillä "Toivotin pomolleni hyvää huomenta klo 14.00"

    VastaaPoista