torstai 24. helmikuuta 2011

Nukketeatterit esiin!
Tammikuussa 2011 huomasin kirjastokalenterin teemasivuilta, että 11.2. vietetään valtakunnallista nukketeatteripäivää. Lisää tietoa löysin Kirjastolehden nettisivulta. Aiheesta ei tietääkseni ollut tehty aiemmin näyttelyä, ainakaan tuon teemapäivän tiimoilta.

Tein nopean tiedonhaun, minkä verran aiheesta on aineistoa kirjastomme aikuistenosastolla; muutaman kirjan avulla ei näyttelyä kannattaisi tehdä. Kirjoja löytyi ihan mukavasti sekä osastoltamme että varastosta. Merkintä tietopalvelun näyttelykalenteriin tiedoksi muillekin ja ei kun hommiin: kirjat kokoon ja työhuoneelleni odottamaan, kunnes kaikki näyttelyä varten olisi koossa.
Näyttely tulisi pääkirjaston lainaushallin kaiteelle ja olisi esillä 7. - 12.2.2011. Kiitos Raimolle varastomateriaalin nopeasta toimittamisesta, kun en asiakaspalvelun takia ehtinyt varastoon! Laadin ja tulostin kirjoista luettelon näyttelyä varten.

Kirjastolehden verkkouutisessa oli linkki suomalaisen nukketeatteriyhdistyksen Suomen Unima ry:n nettisivulle. Sivut oli tehty elävästi, mutta teksti oli laitettu mustalle alustalle. Nettisivun informatiivisimmat kohdat ajattelin tulostaa näyttelyyn, mutta tekstinkäsittelytaitoni ei millään riittänyt sorvaamaan tekstiä luettavaan muotoon, enkä aikonut käyttää aikaa siihen, että olisin itse kirjoittanut tekstin uusiksi. Iso osa työajastanihan on asiakaspalvelua tietopalvelussa, ja näyttelyn valmistelu tehdään ns. sisätyöajalla. Tulostin Kirjastolehden uutisen, joten siinä oleva tieto Suomen Unimasta sai riittää.

Etsin myös valtakunnallisesta Aleksi-artikkelitietokannasta, löytyisikö nukketeatteriaiheesta myös lehtijuttuja. Muutamia löysinkin, mutta luovuin sitten lehtien käyttämisestä näyttelyssä.

Halusin myös paikallista näkökulmaa näyttelyyn. Tiesin, että nukketeatteri Sytkyt aloitti toimintansa Kuopiossa ja oli esiintynyt aikanaan mm. Särkiniemen lähikirjastossa, jonka toiminnasta vastasin yli 20 vuotta. Sytkyjen kotisivulta tulostaminen vaati onnistuakseen myös aikamoista kikkailua.

Kirjastomme lastenosaston nukketeatteri Tädit oli juuri tammikuun lopulla Lasten Pakkaspäivien tiimoilta ahkeroinut Kummitus Oskari –näytelmän kimpussa: Satuhuoneessa kolme esitystä aamupäivisin tunnin välein viiden päivän ajan loppuun varatuille katsomoille. Tädeistä oli tuolloin myös juttu Savon Sanomissa, koska nukketeatteri Tädit täytti 20 vuotta. Halusin tuoda esille Tätien ansiokasta toimintaa.

Ajattelin laittaa tuon lehtijutun esille, mutta en halunnut ”mustaa kopiota”, koska jutussa oli esittäjistä kaunis värikuva. Muistin, että kyseinen lehti on varmaankin minulla kotona. Olin kasannut lehtipinot kassiin viedäkseni paperikeräykseen. Kävin lehdet kotona tarkasti läpi enkä löytänyt artikkelia! Kurkistin, olinko laittanut juuri sen sivun biojätepussiksi, mutta onneksi ilmaisjakelulehti oli sinne joutunut. Lopulta löysin artikkelin keittiöni pöydältä muun postin joukosta. Lehden kiikutin työpaikalle: kuviosaksilla artikkeli talteen ja liimalla kiinni taustapahviin. Muun A4-materiaalin taiteilin näyttelytelineiden sisälle. Näyttely oli koossa!

Pirre

1 kommentti: